Met het winterse weer blijkt niet alleen zout, maar ook plastic fanatiek gestrooid te zijn. De Leidse fietspaden zijn bezaaid met vele duizenden gifgroene stengels, afgebroken delen van de borstels van sneeuwvegers. Vrijwilligers van het Plastic Spotter project vonden al snel meer dan 3000 van zulke stengels. “Ik bleef ze maar oprapen.”
meerVrijdag 11 december konden de kijkers van Vroege Vogels genieten van het mooie Leiden. Van botanisch stoepkrijten tot afval in de gracht. Presentator Menno Bentveld werd rondgeleid langs de afvalnesten van meerkoeten en presentatrice Willemijn Veenhoven ging mee drijfvuilvissen!
meerHet Leidens Ontzet van 2020 ging helaas voor veel Leidenaren stilzwijgend voorbij door de coronapandemie die festiviteiten rond 3 oktober onmogelijk maakte. Om toch een gevoel van een Leidse bevrijding te hebben ging in oktober de documentaire Canalcups in première.
meerPlastic netjes om grasmatten steviger te maken belanden massaal in het water, ontdekten we een jaar geleden. We stelden vragen aan de gemeente, ruimden ze zoveel mogelijk op en monitoren nog steeds de verspreiding.
meerHet nieuwe collegejaar is ingeluid en daarmee gaat ook het onderwijs weer van start. Universitair hoofddocent Dennis Claessen en onderwijsdirecteur Han de Winde van het Instituut Biologie Leiden bedachten voor hun studenten een milieuvriendelijke kennismaking met het Leiden Bio Science Park, met hulp van Plastic Spotters Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra.
meerLekker chillen op een terras? Zonder je zorgen te maken over wegwerpplastic dat de grachten inwaait? Dat kan in Leiden. De terrassen van Brasserie De Poort en Tanoor, aan de Haven, zijn vanaf 1 augustus 2020 geheel vrij van wegwerpplastic. Lot en de Walvis sluit aan per 15 augustus. En Logica, aan de Stille Rijn, was al vanaf de oprichting in 2014 single-use plastic vrij.
meerDe gracht is een afspiegeling van menselijke activiteiten. Vroeger hadden we na grote evenementen een zee van plastic bekertjes, maar door de inspanningen van Canal Cups behoort dit beeld tot het verleden. Na de uitbraak van Corona weet de gracht ons opnieuw een spiegel voor te houden.
meerDuizenden plastic netjes verspreiden zich vanaf de Lammermarkt richting zee. Plastic Spotters roepen in het Leidsch Dagblad op tot vervanging van de grasmat met een plasticvrij alternatief.
meerWe krijgen af en toe meldingen van collega's, vrienden en inwoners over plastic hotspots en andere vervuiling. Maar zaterdag 18 april ontvingen we wel een hele bijzondere melding: een olielek was gespot in de Nieuwe Rijn!
meerVanwege de Coronacrisis liggen alle georganiseerde activiteiten per kano in Leiden al enige tijd stil. Het is wachten op ontwikkelingen en adviezen van het RIVM voor we onze activiteiten weer kunnen opstarten, al dan niet met de nodige beperkingen. Tot die tijd merken we al wel de effecten van Corona op de gracht.
meerMet een nieuw seizoen drijfvuilvissen voor de deur hebben we ons gericht op het testen van de software waarmee we afval in meer detail in kaart gaan brengen. Gedurende zo'n proef hebben we het duurste object tot nu toe uit de gracht opgevist...
meerWat vinden we nou zoal in de Leidse grachten gedurende een sessie met de kano's? We hebben de hele opbrengst van 21 december 2019 gesorteerd en in beeld gebracht. Op basis van de tientallen sessies die gedaan zijn kunnen we zeggen dat dit overzicht behoorlijk representatief is voor wat we gedurende andere rondes door de binnenstad aantreffen aan drijfvuil.
meerMet de data die we samen verzamelen, krijgen we onder meer een goed beeld van waar plastic afval in de gracht terechtkomt. Maar we willen niet alleen toekijken hoe dit door het water vervoerd wordt, maar het ook graag verwijderen. Daarom kan je nu doneren voor een nieuwe kanovloot!
meerHelp mee het plastic in Leidse grachten te spotten en op te ruimen! De Universiteit Leiden roept alle Leidenaren op om samen met wetenschappers plastic in de grachten te onderzoeken, in het project Plastic Spotter. Wil je graag schonere grachten? Doneer dan ook voor de realisatie van een kanovloot om het plastic mee op te ruimen.
meerInwoners konden tijdens het Groene Ideecafé op 17 juni 2019 in het Scheltema meer horen over het nieuwe citizen science project dat plastic in de Leidse grachten wil onderzoeken. Samen met het team brainstormden ze ook over verschillende aspecten van het project, zoals de onderzoeksvragen en de methode, wat veel interessante ideeën opleverden.
meerTwee citizen science-onderzoeksprojecten gaan van start in Leiden en Den Haag; één over psychologie en de ander over plastic in de gracht. Het Citizen Science Lab gaat de winnaars van een grote uitvraag onder inwoners en wetenschappers helpen hun idee uit te voeren, met steun van de universiteit en de gemeente Leiden.
meer